2020-01-25

Zo zorg je ervoor dat je geld langer meegaat

Soms is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, vooral in de eerste maand van het jaar. Black Friday, kerst en nieuwjaar nemen vaak een flinke hap uit de inhoud van je portemonnee. Herken je dat? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel geven we je tips over hoe je je economische situatie een duwtje in de goede richting kunt geven. Nu gaan we ervoor zorgen dat je geld langer meegaat!

1. Plan je maaltijden

Pak pen en papier en maak een oerdegelijk boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. Op die manier minimaliseer je de kans dat je spontaan dingen koopt die uiteindelijk erg duur worden. Bonustip: ga niet naar de winkel als je trek hebt. We weten allemaal hoe dat kan aflopen…

2. Koopstop

Door alleen geld uit te geven aan dingen die strikt noodzakelijk zijn (huur, eten en gas, water en licht), kom je erachter dat je heel veel kunt besparen. We begrijpen dat het niet zo leuk klinkt, maar probeer het een maandje. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

3. Laat de auto staan

We snappen dat het makkelijk is om de auto te pakken naar het werk. Maar laten we nu eens een vriendelijk advies geven: neem in plaats daarvan de fiets, ga lopen of pak de bus als die mogelijkheid er is. Het milieu zal je er eeuwig dankbaar voor zijn en zo geef je een hoop minder geld uit aan benzine.

4. Lunchtrommel

De lunchtrommel, natuurlijk, die magische kleine geldpers. We hebben het er al eerder over gehad, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door een lunchtrommel mee te nemen naar het werk of naar school, kun je een hoop geld besparen. Wat dacht je van 1920 euro per jaar?

5. Bekijk je bank-app eens

Dit is een supereffectieve manier om te kijken waar je geld eigenlijk heen gaat. Op die manier krijg je beter inzicht in welke kosten onnodig zijn en waar je best zonder kunt leven. En als je dan toch bezig bent, raden we je aan een budget op te stellen op basis van het inzicht dat je hebt gekregen in je economische situatie. Duidelijk een win-winsituatie.

6. Abonnementen en contracten

Dit herken je vast wel: ineens wordt er 9,95 euro afgeschreven voor iets waarvan je niet zeker weet wat het is. Misschien een of andere streamingdienst? Een tip van het Nibud is om eens na te kijken welke abonnementen je hebt en de abonnementen die je niet meer gebruikt op te zeggen. Bekijk dan meteen even je elektriciteitscontract, leningen en dergelijke om te zien of je kunt onderhandelen over de prijs.

Zo! Geef jezelf een schouderklopje, je hebt de eerste stap gezet op weg naar een betere economische situatie voor jezelf. Door deze tips te volgen, kunnen we je verzekeren dat je geld elke maand wat langer meegaat. Op die manier kun je leven zoals jij dat wilt en heb je er het geld voor. Rest alleen nog de vraag wat je gaat doen met het geld dat je over houdt. Misschien is het een goed moment om je spaarrekening een beetje liefde toe te stoppen? Wat je er ook mee doet, probeer het met mate te doen, dat is het best. Succes!