2020-08-12

Vier tips om controle te krijgen over jouw persoonlijke financiële situatie

In dit artikel geven we je vier concrete tips over hoe je beter controle kunt krijgen over jouw persoonlijke financiële situatie. Op die manier ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en kom je minder snel in de financiële problemen. Zie het als een nieuwe start voor je portemonnee!

Budgetteren is essentieel

Zoals we allemaal weten, is het soms lastig om bij te houden waar je geld nu naartoe gaat. Door een budget te maken, krijg je een beter totaalplaatje van je financiële situatie en kun je je voorbereiden op de maanden waarvan je vooraf weet dat het wat moeilijker wordt. Hoe begin je hiermee? Begin gewoon met het opschrijven van al je uitgaven door je bank-app te bekijken. Op die manier kun je al vroeg een indicatie krijgen of je prioriteiten moet gaan stellen binnen jouw persoonlijke situatie, zeker als je meer uitgeeft dan je binnen krijgt.

Beter prioriteren

Zoals het kopje al aangeeft, is het belangrijk om te prioriteren hoe je je geld moet uitgeven. Misschien is het tijd om eens te kijken naar al je verschillende abonnementen en streamingdiensten. Je hebt ze waarschijnlijk niet allemaal nodig. Misschien is het ook wel slim om die koffie to-go elke ochtend over te slaan. Als je dat doet, kom je erachter dat je meer dan voldoende geld overhoudt om te sparen. Het enige wat je hoeft te doen, is beter prioriteren.

Spaar 10%

Als je dan toch bezig bent met je persoonlijke geldzaken, stellen wij voor om ook eens na te denken over je spaargedrag. Een goede vuistregel is om ongeveer 10% van je beschikbare inkomen op een spaarrekening te zetten, als je dat kunt. In de eerste plaats is het belangrijk om je te richten op de opbouw van een buffer van ongeveer twee tot drie maandsalarissen. Op die manier ben je beter voorbereid op onverwachte uitgaven en zo zorg je ook voor meer financiële zekerheid.

Raak geïnspireerd

Op internet vind je ontzettende veel verschillende forums, blogs en Facebook-groepen waar je je kunt laten inspireren door anderen. Een deel gaat over hoe je meer geld kunt verdienen, maar ook over hoe je beter kunt gaan nadenken over je persoonlijke financiële situatie.